Opravdu osobní údaje nezpracováváte? Pravděpodobně ano. Radši si to ověřte!


GDPR se vztahuje prakticky na všechny podnikající subjekty, a to bez ohledu na jejich velikost!

Ať už jste živnostník nebo korporace, ať už působíte ve světe offline nebo online, s největší pravděpodobností i vy zpracováváte osobní údaje!

GDPR tedy platí zřejmě také pro vás, byť v závislosti na způsobu a míře zpracování osobních údajů se na vás nemusí vztahovat všechny nové povinnosti.

Osobní údaje zpracováváte i v případech, kde byste to možná nečekali.

Příkladem mohou být následující situace:

Poskytujete služby nebo prodáváte služby klientům na základě faktury? Pak i faktura obsahuje osobní údaje. Jedná se o smluvní vztah a zákonnou povinnost účetní doklady po jistou dobu uchovávat, proto ke zpracování těchto údajů nepotřebujete souhlas klienta, ale máte povinnost tato data chránit před únikem a zodpovídáte za jejich zabezpečení!

Řídíte mikropodnik, který zaměstnává třeba jen jednoho dva zaměstnance a obchoduje jen na úrovni B2B, tedy nikoliv s fyzickými osobami? I potom osobní data zpracováváte – totiž minimálně personální a účetní údaje o vlastních zaměstnancích. Opět se jedná o smluvní vztah, na jehož základě není třeba souhlas se zpracováním osobních údajů, ale tato osobní data musíte pod hrozbou sankcí chránit proti úniku.